Home » waarom-een-voedselbos

EEN VOEDSELBOS IETS VOOR JOU?

Jij hebt grond en je wilt wat betekenen voor de natuur. Of misschien zou je graag oogsten en gezond eten uit eigen tuin. Een voedselbos kan het antwoord op jouw wens zijn. Het is het perfecte huwelijk tussen landbouw en natuur. Ontdek of het wat voor jou is.


Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een door mensen ontworpen systeem van voornamelijk eetbare planten waarbij we een natuurlijk bos als voorbeeld nemen. Er is sprake van functionele diversiteit: alle beplanting en alle ‘bewoners’ zijn onderdeel van een complex ecosysteem en werken samen om het voedselbos gezond te houden. Doen we het goed, dan wordt het systeem op termijn zelfredzaam. Weinig onderhoud dus.

De Groendoener ontwerpt voedselbossen altijd aan de hand van verschillende ‘lagen’, net zoals je die in een natuurlijk (oer)bos vindt. Door de lagen kun je optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte en het vangen van zonlicht.

Een hele rits aan voordelen

Wil je een voedselbos in jouw tuin, dan moet je vooral leren om los te laten. Schoffelen, bemesten of ploegen: het is allemaal niet nodig. Het onderhoud aan een voedselbos is minimaal, want de natuur knapt het zware werk op. Handig, toch? Nog meer voordelen van een voedselbos:

– Gezond en divers voedsel
– Jaarrond oogstplezier
– Meer biodiversiteit
– Waterberging
– CO2-opslag
– Bescherming van oogst tegen weersextremen

Voedselbos beginnen? Beantwoord deze vragen

 

“Met een voedselbos hoef je je nooit te vervelen, want oogsten kan het hele jaar door. Van daslook en Japans hoefblad in het voorjaar tot mispels en pawpaws in de herfst. Jij eet voortaan als een koning.”

 

Past er een voedselbos in mijn eigen tuin?

Goed nieuws! Of je nu een dichtbegroeid bos of een akker hebt: elk terrein kan in principe een voedselbos worden. Factoren als grondwaterstand, oriëntatie en de zon/schaduwverhouding hebben invloed op wat er mogelijk is. Er is bijna niets dat je tegenhoudt.

Ook het formaat hoeft geen belemmering te zijn. Officieel noemen we alles vanaf een halve hectare een voedselbos. Alles daaronder is een voedselbostuin of een eetbare tuin. Afhankelijk van de grootte van jouw tuin, heeft het voedselbos (of de eetbare tuin) verschillende kenmerken.

Voedselbos

Eetbare tuin

Minder beheer, meer geduld

Meer beheer, minder geduld

Meerdere biotopen 

Minder biotopen

Meer gericht op een bos creëren

Meer gericht op directe beleving van de tuin

Ontwerp in grote lijnen, vooral houtige soorten

Gedetailleerd ontwerp tot op de m2, houtige en kruidachtige soorten

Gericht op aanwezigheid van natuur

Gericht op aanwezigheid van de mens

 

Ben jij benieuwd of een voedselbos echt wat voor jou is?  Plan dan een gratis  telefonisch kennismakingsgesprek. 

Stuur me een berichtje

 

 

Voedselbos goeroes aan het woord: