Home » Diensten

VOEDSELBOS ONTWERP EN ADVIES

Het ontwerpen van een voedselbos behelst meer dan een verzameling eetbare planten bij elkaar zetten. Een voedselbos is een slim ecosysteem dat draait om functionele diversiteit. Van stikstofbinding tot bestuiving: elke plant, struik of boom dient meerdere functies in het geheel. Een slim ontwerp houdt rekening met al deze factoren. Het vormt de perfecte balans tussen de mogelijkheden van een perceel en jouw eigen wensen. Dat werkt zo.

Voedselbos ontwerp
Van de grondwaterstand tot de hoeveelheid zon: de huidige omstandigheden van het perceel zijn van invloed op wat wel en niet mogelijk is in jouw voedselbosontwerp. Daarom kom ik graag vrijblijvend bij je langs om de wensen te inventariseren. Denk van tevoren alvast na over wat je wilt, zo weten we aan welke randvoorwaarden het ontwerp moet voldoen. Ik beloof je dat ik je daarna verras!

Waar moet je over nadenken als je een voedselbos laat ontwerpen?

Na het kennismakingsgesprek stel ik op basis van jouw wensen een offerte op. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Ben je akkoord? Dan begint het leukste gedeelte: het ontwerpen van jouw voedselbos. Het ontwerp bestaat uit twee onderdelen: het ruimtelijk plan en de beplantingslijst.

  • Ruimtelijk plan
    Het ruimtelijk plan is een tekening van jouw voedselbos. Het is een soort bouwtekening van hoe alles er dadelijk uit moet komen te zien, zoals een architect die ook maakt wanneer hij een huis ontwerpt. Je ontvangt ook een handleiding waarin alle details over jouw voedselbos samenkomen.

    Het ontwerp van jouw voedselbos stem ik af op de omgeving. Een open vlakte vangt bijvoorbeeld meer wind en dus meer vorst. En wanneer er aan de zuidkant een rij bomen staat, plant je andere soorten dan wanneer er volop zon is. Het is dus belangrijk om de context in kaart te brengen, want het liefst werken we zoveel mogelijk met wat er al is.

  • Beplantingslijst
    Als de grote lijnen van het voedselbosontwerp op papier staan, is het tijd om de planten te kiezen. Ik maak hiervan een gedetailleerde beplantingslijst met nuttige informatie zoals afmetingen, oogsttijden en geschatte kosten bij de leverancier. Zie het als een soort handige boodschappenlijst waarmee je direct offertes kunt opvragen bij de verschillende leveranciers.

Advies: Kick-start voor jouw voedselbos
Heb je geen behoefte aan een heel ontwerp, maar wil je wel graag wat advies over hoe je zelf een voedselbos aan kunt leggen? Boek dan een kickstart van een halve dag. Tijdens de kickstart kom ik bij je langs om jouw vragen te beantwoorden en mijn kennis met je te delen. Ik vertel je alles over diverse soorten, inspireer je met nieuwe ideeën en laat je van alles zien over (bodem)beheer.

Bij het ontwerpen van een voedselbos is het belangrijk dat ik jouw perceel eerst zie. Maak daarom vrijblijvend een afspraak en ik kom graag langs.

Plan een kennismakingsgesprek

 

VOEDSELBOS AANLEG EN BEHEER

Het ontwerp van jouw voedselbos is af en je bent helemaal klaar voor de aanleg en het beheer ervan. Dit kun je aan de hand van het ontwerp en de handleiding helemaal zelf doen, maar ik help je er ook graag bij. Zo weet je zeker dat jouw voedselbos uitgroeit tot een sterk ecosysteem en verloopt de coördinatie op de aanplantdag(en) gesmeerd.

Aanleggen voedselbos
Het ligt natuurlijk een beetje aan de grootte van jouw tuin, maar over het algemeen is het aanleggen van een voedselbos een flinke klus die zeker niet in één dag klaar is. Helpende handjes zijn dan ook zeer welkom. En zorg dat je je goed voorbereid, zodat je vlot van start kunt.

Schakel je mij in voor de aanleg, dan zorg ik dat die voorbereiding tiptop in orde is. Ik maak een planning, bestel de planten, zet lijnen uit in het veld en leg de paden aan. Zo is jouw perceel helemaal klaar om omgetoverd te worden tot voedselbos.

Als je wilt, neem ik de hele aanleg van het voedselbos op me. Ideaal voor als je helemaal nergens meer naar om wilt kijken. Ook leuk is het misschien om een (of meer) aanplantdag(en) te organiseren: verzamel een groep vrijwilligers die jou willen helpen met de aanleg en laat mij de boel aansturen. Dat is hartstikke gezellig!

Het beheer
Het beheer van een voedselbos is niet moeilijk, als je maar weet wat je doet. Ga jij ijverig met de schoffel aan de slag, dan doe je meer kwaad dan goed. Je kunt de natuur beter zijn gang laten gaan. Natuurlijk moet je de paden bijhouden en is het soms goed om onkruid dat je niet wilt te verwijderen, maar over het algemeen is de regel: betreed de bodem zo min mogelijk. Zo bouwt het organisch stofgehalte in de bodem op waardoor jouw voedselbos steeds gezonder wordt.

De eerste 3 tot 5 jaar heeft het voedselbos wat meer aandacht nodig. Dat betekent dat je af en toe een handje moet helpen, bijvoorbeeld wanneer er een periode van extreme droogte is. Daarna wordt het voedselbos steeds meer zelfredzaam. Wil je graag wat extra hulp bij het beheer van jouw voedselbos? Er zijn 2 manieren waarop ik je op weg kan helpen:

  • Periodiek beheer
    Op basis van jouw voedselbosontwerp stel ik een beheertakenlijst op. Hierin noteer ik alle specifieke beheertaken. Denk aan het bedekken van de vorstgevoelige kiwibes of het op de juiste manier leiden van klimplanten. Ik heb de gereedschappen om jouw voedselbos te beheren. Als je wilt, maken we daarna een periodieke beheerafspraak waarop ik jouw voedselbos onderhoud. Zo heb je minder zorgen en meer plezier.

  • Workshop beheer
    Jij wilt graag zelf aan de slag met het onderhoud van jouw voedselbos, maar je weet nog niet zo goed hoe. Boek dan mijn Workshop Voedselbosbeheer. In een dag tijd struinen we samen door jouw voedselbos en deel ik mijn kennis met je. Ik leer je wat je wel en juist niet moet doen. Welke functies de nutkruiden hebben en welke planten echt onkruid zijn. . En hoe je de bodem optimaal beheert. Na de workshop ben jij er helemaal klaar voor.

Heb je een vraag of wil je graag een afspraak maken? Maak gebruik van mijn groene vingers!

Neem direct contact op
Neem direct contact op.