Home » Waar moet je over nadenken als je een voedselbos laat ontwerpen?

VOEDSELBOS BEGINNEN? DENK NA OVER DEZE VRAGEN

Als je een voedselbos gaat beginnen is het goed om na te denken over wat je wilt, zo weten we aan welke randvoorwaarden het ontwerp moet voldoen. Deze vier vragen kunnen je hierbij helpen. 


1. Wat is het doel van het voedselbos?

Wil je zelf kunnen eten uit jouw voedselbos of vind je het vooral belangrijk dat het een voedingsbron is voor al het leven in de natuur? Dat maakt uit voor jouw budget. Een voedselbos met voornamelijk wilde planten die ongeschikt zijn voor menselijke consumptie is namelijk goedkoper dan een bos vol smakelijke vruchten (gecultiveerde gewassen of vruchtselecties).

Misschien wil je met de hele buurt het voedselbos beheren en ervan genieten? Of ga je voor een commercieel voedselbos waarbij alles draait om de productiviteit van eetbare gewassen? Dit zijn allemaal mogelijkheden van voedselbossen.


2. Hoe wil je jouw voedselbos invullen?

Wat wil je oogsten uit jouw voedselbos? Maak een lijst van wat je lekker vindt. Houd er wel rekening mee dat planten moeten passen in onze klimaatzone. Er is heel veel mogelijk. Echter eenjarige groenten horen niet thuis in het voedselbos, maar in de moestuin. Wat kan wel? Denk aan: 

  • Bessen (honingbessen of kruisbessen)
  • Bladeren (daslook of uiensoepboom)
  • Stengels (rabarber of japans hoefblad)
  • Scheuten (bamboe of bosasperge)
  • Knollen (indianenaardappel of aardpeer)
  • Fruit (mirabellen of moerbeien)
  • Zaden (roomse kervel of sneeuwklokjesboom)
  • Bloemen (hibiscus of daglelies


3. Hoe ga je het beheer invullen?

Het beheer heeft gevolgen voor hoe jouw voedselbos er straks uitziet. Wil je het strak en netjes houden? Dan zul je vaker moeten maaien en snoeien. Dit zal vaker het geval zijn in een eetbare tuin. In een voedselbos kun je de natuur meer zijn gang laten gaan. Het beheer heeft ook invloed op de mate waarin jouw voedselbos zelfredzaam wordt. Ben je bereid om het traditionele methode van tuinieren los te laten?


4. Budget

Een voedselbos levert met de jaren steeds meer oogst op en behoeft steeds minder onderhoud als het goed is ontworpen. Een goed ontwerp en de juiste aanleg zijn daarom essentieel. Voedselbos plantgoed is over het algemeen prijzig. Hou rekening met voldoende budget wanneer je wil beginnen met een voedselbos. Het aanplanten van een hectare voedselbos kost ongeveer €10.000. Het ontwerpen van een hectare voedselbos kost tussen de €3.000 en €6.000, afhankelijk van de startsituatie, jouw wensen en de locatie.

Wil je graag meer advies over hoe je een voedselbos inricht?

Plan een adviesgesprek